Най-готиният сайт за теленовели!

 
Най-готиният сайт за теленовели!

 
Рейтинг: 3.00
(53)
Начало
Теленовели и сериали
Актриси
Актьори
Официални сайтове
Живота на звездите
Интервюта
Новини
Списание
Анкети
Епизоди
Песни
Още нещо...


Полезно НОВО

Теленовели и сериали / Теленовели

00 00, 00:00 / Автор: ....
Зоро: Шпагата и розата
....

Интернационално име: Zorro: The Sword and the Rose
Алтернативно име: Zorro
Производство: 2007 г.
Компании: Telemundo, RTI Colombia, Zorro Productions, Sony Pictures Television International
Държави: Колумбия, САЩ
Брой серии: 112


Зоро (испанската дума за лисица, и синоним на сръчност и потайност) е супер-герой, зад който се крие Дон Диего де ла Вега (първоначално Дон Диего Вега), измислен благородник и майстор на рапирата, който живее в Испания и мексиканската част на Калифорния. Той защитава хората от района от правителството и други злодеи и не е само много умел и като лисица – труден за хващане, но се наслаждава и да унижава същите врагове, докато язди коня си Торнадо.

Зоро е създаден през 1919 година от писателя Джонсън МакКъли и за първи път се появява в „The Curse of Capistrano“ („Проклятието на Капистрано“), отпечатан като поредица в списанието All-Story Weekly. Образът на героя, обикновено, включва черен костюм с развят плащ, шапка в андалуски стил, много по-подходяща за мъжете от Калифорния, от широкополото сомбреро на героя в оригинала, и черна маска, която прикрива горната част на лицето – в оригинала, маската е покривала цялото лице. В допълнение, неговото любимо оръжие е рапира, което той често използва, за да оставя след себе си запазената си марка – голямо Z, изписано с три замаха. Освен това носи и камшик. В оригиналната история той използва пистолет, но в последвалите истории рядко се среща.

МакКъли не е предполагал какъв успех ще има Зоро, чиято самоличност в „Проклятието на Капистрано“ се разкрива чак накрая. Скоро след това, Зоро става често срещан герой в редица списания и комикси.

След успеха на немия филм „Маската на Зоро“ (1920 г.), романът на МакКъли е преиздаден от издателя Гросет и Дънлап по същото име. Визията на героя от филма надделява над образа от списанията.

През 2005 година Исабел Аленде написва история за Зоро, която се основава на филмите от 50-те години на XX век и която е под формата на биография на легендарния герой „Зоро“. По нейния роман е създадена теленовелата „Зоро: рапирата и розата“.

Освен многобройните филмови екранизации и книги от различни автори, са издадени комикси. Не са подминати и почитателите на компютърни игри: има създадени по историята поне четири.

Зоро много напомня някои истински бандити от историята на Калифорния. Често е свързван с Хоакин Муриета, латиноамериканския вариант на Робин Худ, чийто живот е описан през 1854 година в книгата на Джон Ролин Ридж и е филмиран през 1998 година в „Маската на Зора“. Други възможни личности, която може да е вдъхновила героя, е калифорнийския бандит Саломон Пико, Тибурсио Васкес и Уилям Лапорт, ирландски войник, живял в Мексико през XVII век. Има много теории кой е „истинският“ Зоро – излгежда МакКъли се е вдъхновил за историята от различни източници, като по-късно, между неговия роман и романа „The Scarlet Pimpernel“ са открити много паралели. Много калифорнийци смятат, че Yokuts Indian Estanislao е първообраза на Зоро – Estanislao е водил бунт срещи Мисията на Сан Хосе през 1827 година.

Няма много данни за исторически факти, които да потвърждават изобразеното в книгите и филмите. Вярно е, че Нова Испания е моделирала обществото по образ и подобие на европейското от XVIII век – на върха са били аристократите, а в низините – селяните. В тази връзка, някои автори вярват, че Джонсън МакКъли е взаимствал идеи от романа на Висенте Рива Паласио „Memories of an Impostor: Don Guillén de Lamport, King of Mexico“.

Зоро е подвижен атлет и акробат, който с лекота се предвижва по покривите на градските сгради и успява да се приземи на крака без да се нарани. Умел с рапирата и не веднъж доказва своите способности в битки, дори срещу повече от двадесет въоръжени противници. Никога не използва груба сила, а се уповава на тактики и умения с оръжието си. Често използва психологически похвати, за да ядоса противниците си и така ги разконцентрира, печелейки накрая сраженията.

Конят му, Торнадо, отговаря на името си – преминава през армии, отвеждайки далеч враговете, за да може Зоро да спаси жена си и сина си. Той обожава господаря си и не се отдалечава от него на повече от една сянка разстояние.

Оръжието на Зоро е рапира. Това е оръжие, което се налага за употреба през 17 век и служи както за нападение, така и за защита. Най-често се използва при дуели. Отличава се с характерно острие. Предпочитана е от аристократите не само като оръжие, но и като аксесоар.

 

Чувствителността на Дон Диего де ла Вега към жестокостите на живота го е направила бунтовник и защитник на изгубени каузи. Въоръжен с морални ценности, маска и рапира, той скрива истинската си самоличност, за да се бори срещу несправедливостите.

Историята се развива през XIX век – епохата, през която испанците правят всичко възможно, за да изгонят индианците от земите, които са получили в наследство от предците си, за да се установят там и да наложат своята воля.

Това са времена, през които се ширят тиранията и неравенството. Семейни кланове властват над правосъдието и добрите дела на мъжете.

„Зоро“ е теленовела, снимана в Колумбия и пренася зрителите в Мексико през 1800 година.

Приключенията включват дуели, битки с пирати и невероятни спасения, които превръщат част от историята на Диего де ла Века в легендарния „Зоро“ - героят, който се връща на земята си и я открива покорена от завоевателите. Той не може да понесе тази новосъздала се ситуация и решава да скрие самоличността си под маска.

Зоро е личност, която води двойнствен живот, която се намира насред две култури. Син на испански аристократ и индианка-боец, Де ла Вега се ражда в южните части на днешна Калифорния, малко след американската революция.

Наблюдавайки лошото отношение към местното население от страна на европейците, които са се установили в Горна Калифорния, Диего изпитва конфликт заради смесения си произход. Той е бил изпратен много малък в Барселона, за да получи подходящо европейско образование.

Именно там, Диего получава първите политически уроци и усъвършенства уменията си с рапирата, благодарение на която той се превръща в легенда.

 

„Зоро“ - Диего де ла Вега

Син на богатия испански земевладелец Алехандро де ла Вега и индианка-боец Тойпурния, убита по време на атака срещу нейното племе от мъже, начело на които е бил Фернандо Санчес де Монкада, тогава миньор. Майка му се е казвала Тиша или „малката лисица“, име което самият той приема след години за прикриване на своята самоличност. Диего се представя пред обществото като културен и състоятелен адвокат с изтънчени маниери, понякога честолюбив и фриволен. Но когато сложи маската и извади рапирата, той се превръща в Зоро – безстрашен, търсещ приключения и изключително храбър мъж, който се бори на страната на слабите. Единствените, които знаят неговата тайна е Бернардо, приятел от детинство, и отец Томас. Той е превъзходен съблазнител, с голямо чувство за хумор и за него бракът не влиза в близките му планове за бъдещето.

Есмералда Санчес де Монкада

По-малката дъщеря на циганката Сара Кали и Фернандо Санчес де Монкада, който винаги се е отнасял с нея презрително, също като сестра й Марианхел, поради което девойката се чувства бездомна. Представя се за испанска дама, но има спорни маниери. Нейната красота и нейната непочтителност са широко известни, също като нейното чувство за справедливост и правосъдие. Тя е от типа жени, с които всеки мъж би се почувствал добре. Остроумна и чувствителна, понякога любеща и импулсивна. Страстта, която Зоро събужда в нея, се допълва с възхищение, което изпитва към Диего де ла Вега, без да подозира, че двамата са един и същи човек.

Фернандо Санчес де Монкада

Неговият баща, деспотичен мъж, и майка му, жертваща се жена, са изковали силната личност на Фернандо, който преминава от гняв към нежност с удивителна бързина. Неговото честолюбие няма граници, също като неговата жестокост и расизъм, което е в следствие на смъртта на майка му. Приема, че който не е с него, е против него. Иначе той е привлекателен и напет. Носи превръзка на лявото си око, което крие тайна. Има две любови в живота – по-голямата му дъщеря, Марианхел, и Мария Пия де ла Вега, която не е приела да се омъжи за него.

Марианхел Санчес де Монкада

По-възрастната дъщеря на Фернандо Санчес де Монкада и полу-сестра на Есмералда, която ненавижда от все душа. Привлекателна, крайно кокетлива, честолюбива и лицемерна, когато се наложи. За разлика от Есмералда, тя е израснала с много привилегии и внимание, което я е превърнала в невъзпитана девойка. Възползва се изцяло от своите ангелски черти на лицето, като манипулира хората, за да постигне онова, което иска. Завистлива, лицемерна, манипулираща и предателка, също като баща си, причина, поради която двамата се възхищават и уважават взаимно.

Отец Томас Виярте

Францискански монах, пълен с изненади. Умее да използва по неповторим начин рапирата и юмруците си. Преди да се отдаде на Бога, той е имал кратка военна кариера. Жизнерадостен и любител на хубавото вино, но се противопоставя на несправедливостите и не крие какво мисли. Той помага на Диего де ла Вега да се превърне в Зоро. Отец Томас също води двойнствен живот. Той оглавява тайно общество, което се бори против тираниите и в което въвежда Диего.

Алехандро де ла Вега

Баща на Диего де ла Вега. Военен, който се превръща в богат земевладелец. Консервативен, но и авантюрист. Вярващ католик. Освен това е привлекателен и много добър, той умее да отнася елегантно и изтънчено с жените. Две от тях, Алмудена и индианката Юмалай, падат в плен на неговата прелест.

Алмудена Санчес де Монкада

Сестра на Фернандо Санчес де Монкада и леля на Мариахел и Есмералда. Мисията й е да се грижи за другите, оставяйки назад собствените си нужди. Самоотвержена, привлекателна и малко пищна. Тя има тайна любовна връзка, която крие през целия си живот.

Мария Пия де ла Вега

Сестра на Алехандро де ла Вега, леля на Диего и бивша годеница на Фернандо Санчес де Монкада. Дори и на възраст, нейната красота предизвиква страстите, дори у твърди мъже като Фернандо, с когото не е пожелала да сключи брак. Събужда доверие и уважение, има решение за всичко и почти никога не се поддава на чувствата си. За нея, задължението е на първо място.
 

 

Диего де ла Вега - Зоро Кристиан Мейер (Christian Meier)
Есмералда Марлене Фавела (Marlene Favela)
Фернандо Санчес де Монкада Артуро Пениче (Arturo Peniche)
Алехандро де ла Вега Освалдо Риос (Osvaldo Rios)
Отец Томас Виярте Хорхе Као (Jorge Cao)
Ренцо Ерик Елиас (Erick Elias)
сестра Ана Камила Наташа Клаус (Natasha Klauss)
Комендант Рикардо Монтеро де Авила Хари Гейтнер (Harry Geithner)
Капитан Анибал Писаро Ектор Суарес Гомис (Héctor Suárez Gomís)
Марианхел Санчес де Монкада Андрея Лопес (Andrea Lopez)
Алмудена Санчес де Монкада Лули Боса (Luly Bossa)
Мария Пия де ла Вега Андрея Монтенегро (Andrea Montenegro)
Бернардо Рикардо Гонсалес (Ricardo González)
Юмалай/Гуадалупе и Тойпурния/Рехина Адриана Кампос (Adriana Campos)
Олмос Беротеран де ла Гардия Раул Гутиерес (Raúl Gutierrez)
Долорес Кармен Мария Торес (Carmen Marina Torres)
Сара Кали/Мерседес Майорга де Арагон Ана Болена Меса (Ana Bolena Meza)
Деметрио Лопес Гарсия Сесар Мора (César Mora)
Асусена Маргарита Хиралдо (Margarita Giraldo)
Хонас Херман Рохас (Germán Rojas)
Лаиша Наталия Бедоя (Natalia Bedoya)
Мигел Орландо Валенсуела (Orlando Valenzuela)
Тобиас дел Вайе у Кампос Луиджи Айкарди (Luigi Aycardi)
Каталина Марилин Патиньо (Marilyn Patiño)
Мария Луиса Бургос де Кастия Ивелин Хиро (Ivelin Giró)
Кармен Сантияна де ла Роке Тереса Гутиерес (Teresa Gutiérrez)
Сантяго Мичелена Дидер ван дер Хове (Didier van der Hove)
Торнадо, конят на Зоро El Francés
Селянка Лина Ангарита (Lina Angarita)
    Хавиер Делгидисе (Javier Delgiudice)
    Луис Меса (Luis Mesa)
Амазонка Каролина Бетанкур (Carolina Betancourt)
    Талу Кинтеро (Talú Quintero)
Комендант Домингес Хайдер Вия (Jaider Villa)
    Кристиан Тапан (Christian Tappán)

 

 

Гледай епизодите

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4303